Wednesday, April 29, 2009

Περί καπνίσματος...

Καπνίζω. Από πολύ έως πάρα πολύ, ενίοτε απλά αρκετά, ενίοτε και υπερβολικά πολύ (ειδικά άμα μπλέξω με Zaphod που είμαι σίγουρος ότι αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη, αλλά και σε άλλους πλανήτες).
Στο σπίτι, ειδικά άμα διαβάζω, άμα παίζω κανα παιχνίδι ή άμα βλέπω House, του αλλάζω τα φώτα. Χμμ, τώρα που το σκέφτομαι, η σωστή πρόταση θα ήταν "στο σπίτι του αλλάζω τα φώτα".
To τσιγάρο ενίοτε είναι η προέκταση του χεριού μου. Δεν είναι μια απόλαυση. Είναι -όπως είχε ειπωθεί και στο Friends κάποια στιγμή- αυτό που έλειπε από το χέρι μου . Γουστάρω πως το λένε.
Με τον καφέ το πρωί. Με το δεύτερο καφέ. Στο διάλειμμα. Στο άλλο διάλειμμα. Στο αυτοκίνητο πήζοντας στην κίνηση και με ZZ Top ή Tom Waits τσίτα. Μετά το φαγητό. Πριν το φαγητό. Μετά το σεξ. Πριν το σεξ. Κατά τη διάρκεια του σεξ. (ΟΚ αυτό για μερικές είναι γαιδουριά αλλά ποτέ δε με κατηγόρησε κανείς ως ευγενή). Τώρα που γράφω το ποστάκι.
Είναι όμως μια κακή συνήθεια, που θα με καταστρέφει σιγά σιγά και που θα μου δημιουργήσει τρομερά προβλήματα σε λίγα χρόνια αν δε το κόψω. ΟΚ θέλω να το κόψω αλλά το πνεύμα αδύνατον..Θα προσπαθήσω σύντομα όμως. Το βασικότερο είναι ότι ενοχλεί και βλάπτει τους γύρω μου που δεν την έχουν τη συνήθεια. Και εδώ αρχίζουν τα σοβαρά. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΕΧΘΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ.
Οι συνταγματικές μου ελευθερίες σταματούν εκεί που αρχίζουν αυτές του δίπλα μου. Και η κοινωνική ευθύνη που έχει ο καθένας μας, σε συνδυασμό με την προσωπική του ευαισθησία πρέπει να βάζουν τα όρια κάποιες φορές.
Τις τελευταίες μέρες έχω ακούσει απίστευτες παπάτζες από καπνιστές Ελληναράδες και Ελληναρούδες στα ραδιόφωνα (άκουγα και τώρα το πρωί στην εκπομπή του Βασίλη Αδαμόπουλου στον ΑΝΤ1). Έχω διαβάσει επικές αττάκες σε ένα σχετικό άρθρο σε κάποιο περιοδικό - δε θυμάμαι ποιο τώρα.
Αττάκες του στυλ
"Μα είναι δυνατό να πας στα μπουζούκια και να μην καπνίσεις;"
(ναι αγάπη μου είναι. Όπως είναι δυνατό να πας στα μπουζούκια και να μη μπαλαμουτιάσεις με το ζόρι κανά ξέκωλο στις τουαλέτες. Και αυτό απαγορεύεται και μάλιστα για μερικούς μερικούς είναι πιο δύσκολο να το περιορίσεις από ό,τι το κάπνισμα. Για αυτό δεν πάω ποτέ στα μπουζούκια..)
Αυτή η εμμονή του Ελληναρά με τα μπουζούκια είναι άλλο πράμα. Μπουζούκια απο δω, μπουζούκια απο κει, μπουζούκια παραπέρα. Του πανε να του κόψουν το τσιγάρο και φρίκαρε επειδή δε θα μπορεί να ακούει τους λαϊκούς α-ηδούς να τραγουδάνε "τώρα που φυγες μαντάμ, έχω πήξει στα σαρδάμ, θα τα κάνω γης μαδιάμ" και να ανάβει το σιγαρέττο να ρουφάει μέσα του την πίκρα όλου του ντουνιά να ουμ..
Μετά μας πιάνει το επαναστατικό μας. Με τις "ελευθερίες" μας και παπάρια μάντολες. Έχουμε μπλέξει την ελευθερία με την ασυδοσία εδώ και πολλά χρόνια μάγκες. Για τους Έλληνες, εδώ και πολύ καιρό "ελευθερία" σημαίνει "κάνω ότι μου κατέβει στην κασίδα και να πάνε να συνουσιαστούν με ένα τραίνο σομαλούς πειρατές οι άλλοι".
Τί; Ποιος είσαι συ κύριε Ευρωπαίε που θα μου πεις εμένα να μην πίνω μια μπουκάλα Σινκγλ Μολτ Πετρέλαιο όταν ακούω την Υπέρτατη να τραγουδάει μαλακίες; Πας καλα κυρ Ευρωπαίε; Τι λε ρε κουτόφραγκε; Εγώ τη μπουκάλα μου θα την κατεβάσω και μετά θα πάρω και το κωλοφτιαγμένο με τις τουρμπίνες και τα φωτάκια Αστρόπλοιο Γκαλάκτικα ΙΙ - Η επιστροφή, και θα κάνω κωλιές στην παραλιακή. Και το χω κιόλα δε παίζει να σκοτώσω κανέναν. Και άμα τον σκοτώσω, αυτός φταίει που ήταν εκεί όταν εγώ έκανα ψιλά το σεβντά μου και τον έγραφα στην άσφαλτο με καουτσούκ πρώτης πχιότητας (450 έουρος το λάστιχο μιλάμε, κωλιά και 20αρικο ο Βαγγέλας).
Ποιος είσαι συ σιορ Ευρωπαίε που θα μου πεις να μην ανάβω την τσιγαρούμπα μου όπου εμένα μου καπνίσει να καπνίσει το σύμπαν; Να κόψεις ΕΣΥ το τσιγάρο πρώτος και μετά θα το σκεφτώ. Θα το σκεφτώ και θα σε κοροϊδέψω και θα ανάψω άλλο ένα. Να κόψουν τα τσιγάρα πρώτοι οι καρδιολόγοι (πραγματικό μήνυμα που έσκασε το πρωί στον ΑΝΤ1). ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΛΗΝ ΕΜΟΥ ΔΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΙΑΘΕΤΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΟΥ. Και είμαι και Ελ και έχω και το γονίδιο Αιψηλων μην το ξεχνάμε μη κλάσω και βρωμίσει πολιτισμική κλερονομιά αιώνων! Αρχαία ιστορία λέμε, αμ πως.
Ξέρω και Πλούταρχο λέμε. Απέξω. Όλα. Να τώρα που μιλάω θυμήθηκα το σκηνικό που κλαψομούνιαζε στην πίστα και έτρεχε το δάκρυ κορόμηλο δικέ μου λέμε, είχαν μουσκέψει μέχρι και οι Πιερ Γκαρντέν κάλτσες μου λέμε δικέ μου. Και έπεφτε ο Τσίβας κεχριμπάρι λέμε στο κρύσταλλο της Βοημίας και κατέβαινε πύρινη λάβα στο λάρυγξ μου το δηλητήριο και είπα στη Τζούλι "φέρε μωρή χαμούρα και ένα πούρο από αυτά τα 25αποντα τα κουβανέζικα, μη σου δώσω καμιά ξανάστροφη και δεις την Παπαρήγα πρόεδρο των ΗΠΑ. Είπα μωρή , το παιδί πονάει, φέρε να τραβήξω τζουρέττο να μαυρίσει το πλεμόνι όπως και η ψυχή μου, γιατί με συγκίνησε ο πούστης λέμε!"
Ε-πανάσταση μωρέϊ..
Εχει η άλλη δυό μωρά τώρα και κρατάει το κεφάλι του μωρού, στο χέρι το τσιγάρο, και με το άλλο χέρι του βαράει aerolin. Πραγματικό σκηνικό και αυτό. Και μέσα στο σπίτι αιθαλομίχλη. Αλλά άμα περάσεις στα 3400 χιλιόμετρα και βήξεις θα στην πει και θα σε στραβοκοιτάξει μην το κολλήσεις τη γρίππη των χοίρων, η γουρούνα.
Να μην καπνίσουμε ρε! Δε θα πάθουμε τίποτα. Ας βγούμε έξω να καπνίζουμε, σιγά τα ωά. Στο Λονδίνο το καλοκαίρι γνώριζα κόσμο αβέρτα στα καπνιστήρια έξω από τα μπαράκια. Και το χειμώνα το ίδιο γίνεται. Τσιγαράκι, κουβεντούλα και χαλλλαρά. Και μετά μπαίνεις μέσα και συνεχάς.
Στη Γαλλία, μου λεγε μια γαλλίς, τσιρίξαν στην αρχή και αυτοί οι επαναστάτες και μετά το συνήθισαν. Έξω και εκεί πέρα. Παντού.
Στη Γερμανία τα Χριστούγεννα με -10, έβγαινες όξω, είχε τη γωνίτσα του το μαγαζί, τη σομπίτσα από πάνω σου, τις μάλλινες κουβέρτες στα καθίσματα και έκανες την τσιγαριά σου.
Και τι εντυπωσιακά γαμάτο που ήταν για μας τους καπνιστές το εσωτερικό του μαγαζιού που δε σε μπούκωνε. Που δε δάκρυζε ο οφθαλμός σα να βλέπεις το Νικολάκη τον Ξανθόπουλο να σπαράζει που δεν του κολλάν τα ένσημα ή το Βασιλάκη Καϊλα να γυαλίζει ντουζίνες παπούτσια για να γίνει αρχιτέκτονας και να χουφτώσει την πλούσια κόρη του κακού εργοστασιάρχη..
Άνεση μιλάμε. Ήσουν στο μαγαζί, έπινες με χαρακτηριστική άνεση τις μπυράκλες σου, χόρευες ασυστόλως -καλά όχι εγώ, εγώ δε χορεύω, κάνω κάτι μεταξύ του "πατάω σταφύλια" και του "μου χει μπει κατσαρίδα στο μποξεράκι"- και δε αισθανόσουν αυτό το βάρος ρε που νοιώθουμε μερικές φορές σε μαγαζιά, αυτό το αποπνικτικό. Έβγαινες έξω, έκανες ένα στα γρήγορα, έλεγες και δυό χαζομάρες στην ψηλή, ξανθιά, κακάσχημη Γερμανίδα και έμπαινες μέσα.
Εδώ ΟΟΟΟΧΙ, εδώ δε θα τους περάσει ο φασισμός των κουτόφραγκων. Εδώ είναι Ελλάδα ρε. Εδώ θα κάνετε ότι γουστάρετε γιατί είναι αναφαίρετο θεϊκό σας δικαίωμα. ΠΡΩΤΑ να το κόψουν οι άλλοι και μετά εσείς. Πρώτα ΟΙ ΑΛΛΟΙ να τα κάνουν όλα σωστά και μετά ΕΣΥ αγαπητή μου Καταπιώνα Τακαταπίνογλου.
Έτσι μια ζωή εδώ. Θέλουμε όλοι να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει ούτε καν τον εαυτό του.
Εγώ το γουστάρω το μέτρο. Και θα καπνίζω έξω. Πάντα. Όχι γιατί είμαι Ευρωπαίος. Αλλά γιατί έτσι είναι το σωστό. Τώρα που γεννήθηκε και το βαφτιστήρι θα πέφτει και στο σπίτι κάπνισμα έξω. Προφανώς στο δικό του αλλά προφανώς και στο δικό μου. Και έτσι και πει κανείς καμιά παπαριά του στυλ "ααα σπίτι σου είναι φιλαράκι, να μην έρχονταν με το παιδί"..δε θα απαντήσω καν.
Γιατί με τους χαζούς δεν ανοίγεις κουβέντα. Σε ρίχνουν στο επίπεδό τους και σε νικούν λόγω προτέρας εμπειρίας..

28 comments:

Unknown said...

Χαααααααααααχαχαχαχαχαχα

Λοιπόν RPG χωρίς τσιγάρο γίνεται;;; και αν ναι, DM χωρίς τσιγάρο γίνεται;;;

Πέραν της πλάκας. Εγώ είμαι υπέρ της απαγόρευσης κατασκευής τσιγάρων. Με δεδομένη τη βλαπτική επίδρασή του (και αν δεν έχω κάνει 3 πακέτα στα μπουζούκια σε 3 ώρες ε;) το να λες κοίτα, στο προμηθεύω αλλά μη το χρησιμοποιείς, είναι εντελώς βλακώδες. Αλλά βλέπεις η «ελευθερία του ατόμου» να καπνίζει σε δημόσιο χώρο είναι εντελώς διαφορετική από την «ελευθερία του ατόμου να παράγει προϊόντα». Και ακόμα πιο διαφορετική από την «ελευθερία του ατόμου να δημιουργεί βλαπτικά μέσα». Αθάνατη ελευθερία αγοράς! Τα Ιράν να μη φτιάξει πυρηνικά γιατί μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίων μας, οι καπνοβιομήχανοι όμως ας φτιάχνουν τα τσιγάρα που τα χρησιμοποιούν καθημερινά εναντίων μας.
Και πριν ασχοληθούμε με την παπαρολογία της ελευθερίας επιλογής του ατόμου στο κάπνισμα, ας εξετάσουμε τη χειραγώγηση του ατόμου από τις διαφημιστικές καμπάνιες! Ας μην ξεχνάμε πως για την διείσδυση του τσιγάρου στην κοινωνία οφείλεται η διαφημιστική καμπάνια που το συνέδεσε με τη χειραφέτηση των γυναικών στις ΗΠΑ και η καμπάνια που το συνέδεσε με τους καουμπόηδες και την άγρια δύση και τη διάθεση της περιπέτειας για τον υπόλοιπο κόσμο…
Για ποιές ελευθερίες μιλάμε μωρέ; Κοροϊδευόμαστε ασύστολα αντί να πάμε να κάψουμε τις καπνοκαλλιέργειες να τελειώνουμε;

(DM χωρίς τσιγάρο φιλαράκι ποτέ δε δοκίμασα….)

Anonymous said...

Λες τώρα με την απαγόρευση του τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους να μπορούμε να κάνουμε ψωνιστήρι στους άλλους καπνιστές; Τζαμάϊκα!

spooky said...

Μια ένστασις: με τους χαζούς δεν ανοίγεις κουβέντα. Τους ανοίγεις το κεφάλι.

Anonymous said...

Darthiir>
Θα παίζουμε στο σπίτι μου που το κάπνισμα επιτρέπεται ελεύθερα. Όποιος δεν καπνίζει τον διώχνουμε.

pølsemannen said...

Εξαιρετικός!

Go home κουφάλες κατακτητές, εδώ είναι ΕΛ-λάδα! (Τζιμάκος).(Αν και έχω μια υποψία ότι αν κλείναμε εσένα και τον Ζαφώνιδα σε μια γυάλα θα γλιτώναμε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου :-P)

ΥΓ.

Το μέηλ ημών είναι στο προφίλ, όπως κάθε νοικοκυραίου! Αμ' πως.

mahler76 said...

και ποιός είπε πως δεν μπαλαμουτιαζόμαστε στις τουαλέτες των κωλάδικων? χαχαχα

Marina said...

Και ύστερα λέω τον εαυτό μου γκρινιάρα για τα κακώς κείμενα.
Στην Ελλάδα ο κάθε Ελληναράς ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ να κανει την οποιαδήποτε παραχώρηση που θα του βελτιώσει τη ζωή του στη πορεία, γιατί βαριέται να προσπαθήσει. Που να τρέχεις τώρα σου λέει και "κωλάδικο χωρίς στριφτό, γίνεται; ΟΧΙ"

Το τσιγάρο πάντως να το μειώσεις μη σου κάνει καμμιά ζημιά. Και δεν μιλάμε για καρκίνους κλπ, υπάρχουν και άλλα νοσήματα που σε σακατεύουν λίγο-λίγο.

Sophia said...

Η αλήθεια πάντως είναι πως είναι πολύ βασανιστικό να είσαι η μόνη που δεν καπνίζει (εντάξει, τα πουράκια στα μπαράκια με ποτάκια ΔΕΝ πιάνονται, καλά?) και οι άλλοι είναι φουγάρα... Εγώ πλέον έχω αρχίσει να έχω πρόβλημα και να με πειράζει μετά από κάμποση ώρα αν δεν έχει καλό κλιματισμό ο χώρος (που γενικά δεν έχει). Και δε συζητάω καν το ότι ο κόσμος καπνίζει μέσα στα μούτρα των μωρών, έτσι??? Και ενώ η γεύση του τσιγάρου (και του πουρακίου, μπιμπαίους μπιμπαίους, μην ξεχνιόμαστε) είναι θεάρεστος, η μυρωδιά στα ρούχα/μαλλιά/έπιπλα, μου γυρίζει τα συκώτια ένα πράγμα βρε παιδί μου... Στην ίδια κατηγορία έχω και την ταβερνοτηγανίλα.
;-Ρ

Pastaflora said...

Σενιόρ, κάπνιζα από τα 12 μέχρι τα 40 που έμεινα έγκυος. Εικοσιοκτώ συναπτά έτη δηλαδής με το πάφα πούφα στο χέρι. Και να σας πω κάτι με πάσα ειλικρίνεια; Ψηφίζω δαγκωτό την απαγορευση πανταχώθεν.

Tanila said...

Ρε μπουζούκι, θα πεθάνεις γρήγορα

Ellie said...

Προσωπικά συμφωνώ, αν και καπνίζω αρκετά χρονάκια τώρα και παρόλο που θέλω να το κόψω, το πνεύμα είναι αρκετά απρόθυμο!!! Βέβαια, αν το καλοσκεφτείς, σπίτι τσιγάρο δεν κάνω, το έτερον το έκοψε (ή έτσι νομίζει τέλος πάντων προς το παρόν) άρα κι εκεί μου τα μετράει και μου τα βγάζει από την μύτη, βάλε και την απαγόρευση, που μένει;;; Όσο για τα μωρά απλά το αφήνω ασχολίαστο. Έχει τύχει να μην ανάψω εγώ τσιγάρο γιατί έχει παιδί στο διπλανό τραπέζι βέβαια και να δω και την μάνα και τον πατέρα το ένα να σβήνουν και το άλλο να ανάβουν...

Stefanos said...

Darth : Ανέμενε τελέφωνο δια dmιλίκι και διάβασε κανα βιβλίο από Mage:ascension.
Binelikiara : Φυσικά και θα καμακώνουμε καπνιστάς στα καπνιστήρια :D άνετα :D Επίσης μπορούμε να παίξουμε ΚΑΙ στο σπίτι μου που επίσης δεν ισχύει η απαγόρευση :D
Χερέτικ : καλή ιδέα αλλά αυτό το χουν κάνει παράνομο εδώ και χρόνια :p
Πολσε : τοσα πολλά που χει το προφίλ σου, που να ψάχνω.. την Άρτα και τα Ιωάννινα έχεις εκεί μέσα :p
Mahler : Είπα με το ζόρι ρε! όχι οικειοθελώς :p
Marina : Ναι ρε γαμώτο θέλω να το κόψω οσονούπω.. αρχίζω και δεν την παλεύω ενίοτε..
Σοφάκι : και εγώ με το πως βρωμοκοπάνε τα ρούχα έχω θέμα. Καλά όχι σε γυναικείο επίπεδο, αλλα οκ..
Μάνα Ρέιβερ : Έτσι έτσι.. :D Να μου φιλήσεις το παιδί ρέιβερ. Και του χρωστάω δωράκι. Έχω βρει γαμάτο μπλουζάκι με τον Johnny Walker σε αναπηρικο.. :D
Τανιλα : ΕΣΕΝΑ ειδικά δε θα σε χαλάσει ποσώς ο πρώορος θάνατός μου, είμαι σίγουρος :p
Eλλη : Κόφτε το όλοι μπας και πάρω και γω σειρά :p

offshore said...

Δεν νομίζω πως έχει σχέση με την νοοτροπία απλά αυτός ο νόμος ισχύει στο εξωτερικό από πολύ παλιά και οι άνθρωποι τον συνήθισαν πια.
Το σκηνικό με τη μάνα με το μωρό και το τσιγάρο το έχω δει δύο φορές. Μία εδώ και μια στην Αγγλία. Όταν το σχολίασα η αντίδραση ήταν η ίδια. Και η Εγγλέζα και η Ελληνίδα μου είπαν (ευγενικά) πως δε με αφορά και να το βουλώσω.

Πμάι δε ουέι, ανοίγω ένα club μόνο για καπνιστές.

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Βρε μίζερε παλιόγερε, πάλι τα "χώνεις"; Οκ, δίκιο έχεις, αλλά λίγο πιό ήπια βρε παιδί τα ...γκάζια! Στο κάτω-κάτω κι εμείς οι καπνιστές-αράπηδες έχουμε ψυχή! (Όχι, δεν καπνίζω μέσα στο σπίτι από τότε που γέννησα την κοράκλα μου & εννοείται πως έχω επιβάλλει την ίδια τσιγαροαπαγόρευση! Ξεπαγιάζαμε όλο το χειμώνα στα μπαλκόνια) Για τα σκυλάδικα ό,τι & να πεις μέσα! Αν & τον Πλούταρχο τελευταία σε κάποια στιγμή ...αδυναμίας τον συμπάθησα! Είναι & ωραίο παιδί, όσο να πεις :-)))
Πάντως, εγώ ψηφίζω ασυζητητί την άποψη Darthiir: αφού & καλά οι έχοντες την εξουσία θέλουν να προστατέψουν τον κοσμάκη, γιατί δεν κλείνουν τις εταιρείες παραγωγής; Αλλά αφού πλουτίζει το κράτος από τους φόρους, γιατί να νιαστούν πραγματικά;
Καλό Μήνα, με λιγότερα τσιγάρα σε όλους μας!

patsiouri said...

Δε θα άλλαζα ούτε τελεία από το κείμενο!

Και ναι, σπίτι μου καπνίζω όσο γουστάρω, και γουστάρω δυστυχώς, πάρα πολύ...αλλά εφ'όσον ζούμε σε μία χώρα όπου ένα 80/100 τουλάχιστον του πανηλίθιου πληθυσμού της αγνοεί τα ουσιώδη...( πχ ότι ρε φίλε ναι, είσαι δημόσιος υπάλληλος και ότι γουστάρεις κάνεις αλλά υπάρχει και ΕΓΚΥΟΣ στο γραφείο η οποία διαμαρτύρεται η έρμη αλλά ποιός την ακούει...)...ναι, τα μέτρα πρέπει να γίνουν δρακόντεια.

Αν και με το καινούριο φοροτσουνάμι μου φαίνεται πως τελικά θα το κόψουμε για οικονομικούς λόγους!!

Αστερόεσσα said...

Ένστασις, ω πάνσεπτε Προφήτα!

Διά τα σκυλάδικα εσκοτίσθην, δεν πάω. Τους καφενέδες τους έκοψα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΚΟΨΑ! Το τσιγάρο ΔΕΝ το κόβω.

Εάν σε ένα μπαρ, που πάω μια φορά στα 3 με 5 χρόνια, δεν μπορώ να πιω τη βότκα μου και να καπνίσω, δε θα πάω. Θα κάτσω σπίτι μου και θ' ακούω τη μουσική της αρεσκείας μου ντουμανιάζοντάς το.

Βρήκαμε τσιγαροαπαγόρευση κατά τη ποταπαγόρευση; Για να θησαυρίσουν οι νεο-γκάνγκστερς; Ναι, αλλά το κράτος (μηδέ εξαιρουμένου και του Αμερικανικού, απ' όπου ξεκινά το κυνήγι μαγισσών, θησαυρίζει).

Ερωτήματα: Τηρείται ο νόμος ή υπάρχει ισονομία στην Ελλάδα π.χ. για υπέρβαση ορίου ταχύτητας (να κόβουν πισινούς, γιατί όχι;) ή γιατί περνάς με κόκκινο; Ούτε μία φορά όμως δε διανοήθηκα να να παρκάρω παράνομα, κι ας έμενα στην Αθήνα στου Γκύζη, όπερ εσήμαινε να ψάχνω 1 και 2 ώρες μετά τη δουλειά για πάρκινγκ. 2 ώρες χαμένες απ' τη ζωή μου.

Στη Βοστώνη στα αεροδρόμια πέραν της απαγόρευσης του τσιγάρου υπήρχαν και χώροι όπου απαγορευόταν η κατανάλωση αλκοόλ. Να υποθέσω ότι όπως υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν και παθητικοί πότες; Σέβομαι τις απαγορεύσεις, τα παιδιά κλπ. Όμως, απ' τον καιρό που οι φίλοι μου απέκτησαν παιδιά με βλέπουν και λιγότερο. Πάντα βρίσκω μια δικαιολογία για να μην πάω. Αν δω και υστερίες, τότε την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια και μην την είδατε την Αστέρω και μην την απαντήσατε. Έλεος. Ένα τσιγάρο μου έμεινε και θα αποφασίσω εγώ πότε και αν θα το κόψω. Τα περί υγείας τα γνωρίζω.

Μελλοθάνατος στην Αμερική ζήτησε σαν τελευταία χάρη να καπνίσει ένα τσιγάρο. Του το αρνήθηκαν με δύο αιτιολογικά:
1. Βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.
2. Βλάπτει την υγεία του (!!!! Ζντόινγκ!)

Και στις ΗΠΑ η βαλίτσα πάει πολύ μακρύτερα: Για να προσληφθείς σε κάποιες εταιρίες σου ζητούν να είσαι μη-καπνιστής. Και δε φτάνει να μην καπνίζεις στη δουλειά. Σου κάνουν κι εξέταση αίματος να δουν αν υπάρχει νικοτίνη στον οργανισμό. Επιπλέον, σε κάποιες πολιτείες μπορούν να σε σταματήσουν στο δρόμο για νικοτινοτέστ. Για κραχ-τεστ όμως δε σε σταματούν, τι καλά!

Tanila said...

Κι εγώ ποιόν θα βρίζω ρε ξεραμένε κεφτέ;

Wizard! said...

Για αυτό το ποστ, σου βγάζω το καπέλο. Έξοχα :)
Κι παραθέτω και το κείμενο που διάβασα σε ταμπέλα στην έκθεση BODIES, που υπήρχε δίπλα σε ένα ζευγάρι μαύρες πέτρες (έλεγε ότι είναι πνευμόνια καπνιστή, αλλά δεν το πίστευα με τίποτα...)

"Κάθε τσιγάρο μας κόβει κατά μέσο όρο, 3 ώρες και 40 λεπτά από τη ζωή μας"...

prozak said...

σταμάτησα να πίνω καφέ απο σταρμπακς επειδή δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα σε κανένα χώρο του μαγαζιού, ακόμα κι όταν ο νόμος έλεγε για διαχωρισμό σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες...

σταμάτησα να πίνω αλκοόλ στα μαγαζιά όταν το όριο έπεσε στο 0.20...

καπνίζω μόνο στη δουλειά και στο σπίτι μου....

αποτέλεσμα: μετά από 1 χρόνο έχω αρκετά χρήματα για καινούρια μηχανή...!!!!

ηθικόν δίδαγμα: κόψτε το αλκοόλ και το τσιγάρο που σας σκοτώνουν αργά, για να πάρετε μηχανή που θα σας σκοτώσει πιο γρήγορα :-)

Gi Gaga Kouni Beli said...

Ο Έλλληνας φίθλε μου δε θα το δεχτεί αυτό. Θα γίνει πανζουρλισμός. Δε λέω, καλή η ποτοαπαγόρευση, αλλά θα κυκλοφορώ τώρα και με τα τσιγάρα μου τυλιγμένα σε χαρτοσακούλα? Κι αν θέλω να καπνίσω καθώς περιμένω το κωλολεωφορείο στη στάση, θα πρέπει να φυσάω τον καπνό σε ειδικό φιαλίδιο καπνοσυγκέντρωσης?

Tanila said...

@ Προζακ: Ευχαριστούμε, αλλά θα κάνουμε υπομονή.

diva said...

Εσύ λοιπόν είσαι επικίνδυνο στοιχείο

Hades said...

Η όλη φάση με το τσιγάρο είναι ο ορισμός της διπροσωπίας και της κοροϊδίας μέσα στα μούτρα μας...
Από όλες τις απόψεις και όλες τις πλευρές...

Πρώτον, ως πασίγνωστον οι εις -ίνη λήγουσες ουσίες είναι ναρκωτικές, ούτως ειπείν δημιουργούν εξάρτηση. Λες και δεν το ξέρουμε όλοι οι καπνιστές ότι καπνίζουμε και μας κόβουμε χρόνια. Το να το κόψεις δεν είναι καθόλου εύκολο ακριβώς όπως ένας ναρκωμανής δεν μπορεί να κόψει τις ουσίες του. Δημιουργείται εξάρτηση και είναι ιατρικής φύσεως ζήτημα και όχι μόνο θέλησης ως διάφοροι λαχανοντολμάδαι διατυμπανίζουν.
Τι σου λέει λοιπόν η ΕΕ; Κύριοι, επειδή εμείς γουστάρουμε τον ελεύθερο ανταγωνισμό εισάγετε όσους τόνους τσιγάρα θέλετε. Αρκεί να μην καπνίζετε... Και γαμώ...
Υπάρχει όμως και γαμώ στο τετράγωνο: τι λέει το ελληνικό κράτος; Ωχ, θέλω κι άλλα έσοδα: αύξησε τους φόρους των τσιγάρων, ξέρεις πόσα έχυμε να βγάλουμε από εκεί; Ουουουουου... Επίσης, ποιος είπε ότι οι διαφημίσεις απαγορεύτηκαν; Άσε να τοιχοκολήσουν να ρίξουμε και κανά προστιμάκι. Α, και που'σαι, ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους για καπνιστές έχουμε; Όχι. Ουάου! Νέα πρόστιμα... Αλλά ακούστε κάτι, μην καπνίζετε (εμείς σας το είπαμε, εσείς αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας).

Και το λέει ποιος; Το ελληνικό κράτος που εδώ και δεκαετίακαι βάλε δεν συμμορφώνεται στις τιμές των αυτοκινήτων επειδή οι φόροι από τα τέλη είναι τεράστιοι (με αποτέλεσμα να μας έχουν ξεσκίσει εκ της ΕΕ στα δικαστήρια), το ελληνικό δημόσιο που δεν σέβεται καν τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τους καταχρηστικούς όρους τραπεζών (οι οποίες εξακολουθούν να είναι κράτος εν κράτει), το ελληνικό δημόσιο που ενώ παγκοσμίως οι τιμές πέδτους δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να μην συνεχίσουν ν'ανεβαίνουν εδώ (βλ. βενζίνη), το ελληνικό δημόσιο που άπαξ και σου χρωστάει θα κάνεις μια δεκαετία να τα πάρεις κι αυτό μετά από προσφυγές σε δικαστήρια και πάει λέγοντας...

Να θέσω (σοβαρότατα) ένα ερώτημα: όταν καπνίζω βλάπτω την υγεία μου. Όταν οι τράπεζες με παίρνουν στα 4, δεν την βλάπτω; Τι μονόπλευρο ενδιαφέρον είναι αυτό λοιπόν;

Και τέλος, αναφορικά με τους μαϊντανούς μη καπνιστές που λένε διάφορα, τους εύχομαι ολόψυχα την επόμενη φορά που θα πάνε να φάνε το κοκορετσάκι και τις γαρδουμπίτσες τους να φάνε το προβλεπόμενη από τν ΕΕ πρόστιμο, διότι και τα κοψίδια εδώ και μια 10ετία και βάλε απαγορευμένα είναι...
Αυτό, αναφορικά με το ποιος δουλεύει ποιον, και το ποιθος ενδιαφέρεται για τι...

σπόρος said...

Πώς???
Υπάρχουν και άλλοι που φταίνε για το "θερμοκήπιο" εκτός από εμένα ;))))

Μαζί σου Prophet, καταστρέφει και την επιδερμίδα...

Wizard! said...

Ειλικρινά απορώ με κάποιους που τα βλέπουν τόσο μονόχνοτα τα πράγματα...
Επειδή σε πηδάνε οι τράπεζες και δε βρίσκεις λύση, να μη βρεις κι για ένα άλλο πρόβλημα... Τι λογική Θεέ μου...;!

Επίσης, η απαγόρευση δεν είναι για να προστατέψει τους κουφιοκέφαλους μαϊντανούς που θέλουν να πεθάνουν πιό γρήγορα, αλλά τους υπόλοιπους που δε φταίνε σε τίποτα. Εγώ εργαζόμουν νύκτα ως DJ. Δεν ήμουν υποχρεωμένος να αναπνέω το δηλητήριό σας κάθε βράδυ για 5-6 ώρες. Να πάτε να πεθάνετε αλλού.

Hades said...

Έχεις απόλυτο δίκιο!
να σταματήσεις να πίνεις νερό που είναι χλωριωμένο και ουδείς κάνει τίποτε. Να σταματήσεις να κυκλοφορείς στους δρόμους λόγω των καρκινογόνων ρύπων. Να σταματήσεις να ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ τα πάντα επειδή ε΄χουν καρκινογόνα φυτοφάρμακα κλπ. Και το καλοκαίρι μην μπαίνεις στη θάλασσα, θα έχεις διαβάσει τις μελέτες τι έχει εκεί μέσα...
Ναι, η ευαισθησία για το τσιγάρο μας μάρανε...

Kyriakos said...

Ρε παιδιά, δεν θα απαγορευτει το καπνισμα. Ήμαρτον!
Απλά δεν θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένους κλειστους χώρους.

Και δεν πρόκειται για ηλίθιους. Απλά για εξαρτημένους σε μία από τις πιό εξαρτησιογόνες ουσίες. Το ότι επιπλέον είναι και Ελληνάρες δικαιολογεί απόλυτα αυτή την αντίδραση.

Wizard! said...

@Hades: Σου έχω ήδη απαντήσει στην 1η παράγραφο...