Friday, July 24, 2009

Νεόπτωχοι Χλιδοκράτορες

Ναι αγάπη μου σου λέω, μια εβδομάδα έμεινε και μετά ρέχλα. Θα πάμε και στα μέρη του Ζάφοντα να κάνουμε ένα τριημεράκι ελεύθερο κάμπινγκ (τι να κάνω, δεν τους χαλάω χατήρι) και μετά θα πάμε στα Χανιά να δούμε πόση ρακή βγάλαν φέτος.Ναι σου λέω απολίθωμα θα γίνω στον Πλατανιά. Και στην Ελαφόνησο. Και στα Φαλάσαρνα. Ναι βρήκαμε και καλό ξενοδοχειάκι πάνω στην παραλία. Τι λε ρε; 55 ευρώ μας το αφήνει. Θα μπορούσε και καλύτερα αλλά μην είμαστε και τελείως τσίπηδες. Που θα πας εσύ; Α ωραία. Και πόσο βρήκες; ΠΟΣΟ; ΠΑΣ ΚΑΛΑ;
Κάπως έτσι ξεκινούν πολλές συζητήσεις τριγύρα τώρα τελευταία που το θέμα των διακοπών καίει και τσουρουφλάει τον κόσμο. Ευτυχώς φέτος, και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα, δεν ακούω ιδιαιτέρως χαζομάρες του στυλ που περιγράφει ο Ελληνάκης στο τελευταίο του πόστι "Το τζακούζι του λαού".
Δηλαδή χαζομάρες του στυλ "α φέτος πέρασα δύσκολη χρονιά, θα πάω να χλιδιάσω". Το οποίον συνήθως σημαίνει ότι θα πας κάπου στην Ελλάδα, σε ένα μέτριο γενικά ξενοδοχείο, αλλά σε "καυτό" προορισμό και θα πληρώσεις ένα σκασμό ευρώπουλα τη μέρα για να πουλήσεις μούρη και για να έχει το μπάνιο σου κυριλλέ πλακάκι. Ενώ φυσικά με τα μισά λεφτά θα μπορούσες να πας κάπου έξω και μάλιστα με υπηρεσίες κλάσεις καλύτερες. Για παράδειγμα -ναι ξέρω ότι τώρα έχουν θέματα εκεί πέρα, αλλά οι τιμές ίδιες είναι πάντα- για τσεκάρετε οι χλιδοκράτορες αυτή την ωραία βίλλα στην Ταϊλάνδη στην Πατάγια, για 8 άτομα, με 860 ευρώ την εβδομάδα -high season-, τώρα έχει 780 ΚΑΙ για τους 8.
Για τσεκάρετε και αυτήν εδώ πέρα, στο Κο Σαμούι«"From 11/07/2009 to 02/08/2009 for the promotional offer price of 238 euros per night for 8 persons". Δεν προλαβαίνετε τώρα, αλλά είναι ενδεικτικό..
Σου πέφτει μακριά μήπως η Ταϊλαν; Επ πήγαινε Κυανή Ακτή..Βίλλα για 8 άτομα με 2000 την εβδομάδα. 70 ευρώ το ζευγάρι την ημέρα... Και αυτά με 4 λεπτά αναζήτηση στο γούγλη.
Θέλετε χλιδάτα Χριστούγεννα αλλά όχι στα ψηλομύτικα σαλέ των τρεντοτέτοιων με τα Καγιέν;Για πηγαίνετεΕΔΩνα σας φύγει η μαγκιά.. (Εξαιρετικός ταξιδιωτικός προορισμός :Αναζητείστε gites στην περιοχή της Carcassone, Langedoc-Rousillon , Aude. Όχι μην αναζητήσετε, θέλω να πάω εγώ τα Χριστούγεννα.)
Άλλος εξαιρετικός προορισμός για τα Χριστούγεννα είναι ένα ωραίο Ξενοδοχείο-Κάστρο (65 το δίκλινο), και ένα άλλο ωραίο Ξενοδοχείο-Κάστρο(ακριβό,72 τη μέρα) , και ένα άλλο ακόμα Ξενοδοχείο-Κάστρο, το οποίο ΟΚ, το χει το δίκλινο απο 170 τη μέρα. ΑΛΛΑ αυτό είναι value for money φιλαράκι..Δες τις φωτογραφίες και θα καταλάβεις. Πραγματικά, δες το το τελευταίο, αξίζει.. Και είναι και άλλα, πραγματικά για όλα τα πορτοφόλια. Όχι όπως εδώ..
Τώρα θα μου πεις, "έχεις κάτι με την Ελλάδα ρε φιλαράκι που μας το παίζεις και πατριώτης;"
Η απάντηση είναι απλή : Με την Ελλάδα δεν έχω τίποτα. Απλά για κάποιο περίεργο λόγο, τα τελευταία χρόνια έχω μάθει τι σημαίνει "value for money". Έχω μάθει να τα σκάω -ή και να μην τα σκάω τόσο πολύ- σε πράγματα τα οποία αξίζουν. Γιατί δεν είναι δυνατόν το καπουτσινάκι να έχει 2,20 στην παραλία του St. Tropez με τον Αμπράμοβιτς, τον Σιράκ και ένα κάρο πραγματικά διάσημους (όχι πως χεστήκαμε κιόλας για τους διάσημους, αλλά έτσι για μέτρο σύγκρισης για μερικούς που τους νοιάζει ) δίπλα να πίνουν το καφεδάκι τους, και 1200 ευρώστην χ τρεντοπαραλία της Ελλάδας με τις μοντέλες που ψάχνουν για επιχειρηματία γαμπρό;
Έχω κρατήσει απόδειξη απο πέρισυ απο το St.Tropez, που για γεύμα 3 πιάτων (αν θυμάμαι καλά ήταν μια σούπα,μια πάπια με πιπέρια και ένα ille flotante ή όπως αλλιώς το λένε) μαζί με 2 μπύρες, πλήρωσα 22 ευρώ.Άντε στη Μύκονο τώρα και πλήρωσε για τα ίδια κάτω απο 50 και τα λέμε.Αλλά μας έχει φάει η μούρη εδώ πέρα και το κακώς εννοούμενο χουβαρδαλίκι. Όπου ως "χουβαρδαλίκι" ορίζουμε το "πάρε 100 ευρώ για μια χωριάτικη με μίζερες ντομάτες και χωρίς λάδι και 2 μπύρες. Έτσι γιατί γουστάρω και γιατί μου περισσεύουν". Και αν σου περισσεύουν πραγματικά, δε λέω, κάφτα τα ρημάδια. Αλλά στους περισσότερουςαπό εμάς, δυστυχώς δεν περισσεύουν τόσο ώστε να τα χαλάμε σε άθλια -αλλά μουράτα- ξενοδοχεία,σε άθλια και άδεια -αλλά μουράτα- πιάτα, ούτε σε παραλίες με ένα εκατομμύριο κόσμο με την ξαπλώστρα να κοστίζει 25 και 30 ευρώ και τους σερβιτόρους να σου συμπεριφέρονται λες και ήσουν το γιουσουφάκι τους στη φυλακή.
Α ναι το έχουμε και αυτό. Όσο πιο πολύ το χει παίξει ένα μέρος το Star, τόσο χυδαιότεροι είναι οι σερβιτόροι.Αυτό φυσικά ισχύει αν δεν σε έχει παίξει και εσένα το Star. Αν σε έχει παίξει, ο σερβιτόρος θα σου κάνει κωλοτούμπες-ίσως με την κρυφή ελπίδα πως θα τον βάλεις και αυτό στη σοοοοοουμπιζ και θα σταματήσει να σερβίρειφρεντοτσίνους και φυσικούς χυμούς στους κοκάκηδες φίλους σου-. Αν όμως είσαι άγνωστος, μόνο που δεσου χύνει τον καφέ στη μούρη. Ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι ενίοτε σου ρίχνουν και μια δόση σωματικών υγρών τους μέσα στον καφέ, έτσι γιατί τους σπαν τα νεύρα.
Ουυυυυ ουυυυ πάρτυ πάρτυ πάρτυ... γιέα..
Άσε που η λέξη "απόδειξη" είναι άγνωστη στο λεξιλόγιο πάντων των καλοκαιρινών επιχειρηματιών στην Ψωροκώσταινα. Γιατί να πληρώσουν φόρους; για τα εκατομμύρια που θα βγάλουν μέσα σε ένα καλοκαίρι από τα θύματα που θα πάνε να τους τα ακουμπήσουν γιατί πρέπει να τους δουν και να δουν άλλα θύματα στην κωλοπαραλία τους; Είσαι καλά ρε; Να πληρώσουν πρώτα όλοι οι άλλοι και μετά αυτοί.Βγάλαν 3 εκατομμύρια ευρώ σε ένα καλοκαίρι και θες και φόρο; αφού δε βγαίνουν οι κακομοιρέοι.
Αφού δε η Κίτσα και ο Κούλης πάνε και χαλάσουν κανα 3χίλιαρο για να κάνουν επιτέλους τις -μούφααα-"χλιδάτες" διακοπές που "τους αξίζουν γιατί κουράστηκαν όλο το χρόνο" (αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο), μετά τους έχεις όλους τους υπόλοιπους 11 μήνες και 10 μέρες του χρόνου να σου κλαψομουνιάζουν ολημερίς και ολονυκτίς ότι κάναν μαλακία που πήραν διακοποδάνειο για να πάνε -αλλά το φχαριστήθηκαν, ααα όλα και όλα, ήταν γαμάτηη Μύκονος/Σκιάθος/Σαντορίνη- να σου γκρινιάζουν ότι δε βγαίνουν και ότι δεν πάνε ούτε ένα σινεμά, και το χειρότερο,να σου τα κάνουν ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ με τους απατεώνες που τους τα μάσησαν χοντρά και τους έφαγαν 3000 για μια εβδομάδα διακοπές -κατά τη διάρκεια της οποίας τσάκισαν τους γύρους και τις μακαρονάδες στα Φηρά στην πλατεία,γιατί αλλιώς θα τους πήγαινε 4χιλαρο-.Του χρόνου όμως θα ξαναπάνε. Και θα σε κοιτάξουν και ψιλοϋποτιμητικά ως τσίπη και χλιμίτζουρα που γκρινιάζεις για τις ληστρικές τιμές στην πανέμορφη Ελλάδα . Γιατί αυτοί είναι χουβαρντάδες. Κιμπάρηδες. Άαανετοι.Όσο είναι διακοπές.
Γιατί το Σεπτέμβρη που θα έρθουν και θα τους πεις να πάτε για καμιά μπύρα, θα σε ρωτήσουν "κερνάς;"..

19 comments:

Unknown said...

Δεν ξέρω, δε συμμετέχω σε τέτοιες συζητήσεις…
Η μαμά Ευρώπη με στρίμωξε στη γωνία οπότε εσείς οι τυχεροί που θα εκδράμετε μου στέλνετε φώτος!
(Και καμιά απόδειξη :p)

Ρε ‘συ, μόνο 22 ευρά στο st Tropaiz; Σίγουρα;
Να υποθέσω στα στενά πάντως, ε; Ούτε πλατεία, ούτε λιμάνι φαντάζομαι :p

Stefanos said...

Ο καφές στο λιμάνι. Το φαϊ στα στενά. Στην παραλία ήταν πιο ακριβά. Το μενού με αστακομακαρονάδα, μύδια και γλυκό είχε 35.. :p

Unknown said...

Astonished
To κακό πάντως είναι πως το "άλλο μενιού" εκεί πέρα πήγαινε κομματάκι πιο ακριβά...
Από 5μετρο σκάφος και άνω ;)

Sophia said...

Όταν θα νοτιστείς, σφύρα μπας και καταβρεχτούμε λίγο με το κολλητοτσίπουρο (είπα ότι είναι 54,7 βαθμοί? Να το πω... Είναι 54,7 βαθμοί..). Για μένα, όποιος γκρινιάζει για τις τιμές και μετά πάει και τα δίνει, είναι τελείως λαλά. (Πωπω, με τα κάστρα με πιάνει ένα κάτι, είμαι και πολύ των κάστρων...)
;-D

ellinaki said...

Ωχ ωχ... Οι βιόρυθμοί μας χτύπησαν συντονισμό μετά τις σπονδές του γκουρού Ουαχατματα κατά την πρόσφατη έκκλειψη ηλίου στην Ασία.

Μήπως είσαι και Ζυγός με ωροσκόπο Καρκίνο;

Stefanos said...

Όχι είμαι Κουρασμένος με ωροσκόπο Αντεποτεθαπαμεδιακοπες :p

Tanila said...

Σε γενικές γραμμές ξέρω ότι ψεύδεσαι ασυστόλως και είσαι ο χλίμπης φίλος φίλου της φίλης μου της Α. που πήγε προ δεκαετίας διακοπές με την κοπέλα του σε σπηλιά στα Μάταλα, με στοκ 15 πεπόνια για 15 μέρες.
Και οτι το Σαν Τροπέ το είδες μια φορά στον ύπνο σου που έφαγες πολύ φασόλι και σε πείραξε.

Stefanos said...

Τα Μάτταλα είναι ακριβότερα απο το St.Tropez :p
Έχω και φωτογραφίες απάλευτη παλιόγρια :p

loco said...
This comment has been removed by the author.
loco said...

2 παραδείγματα νεόπτωχου :

- Μάιος,Μύκονος, ένα άκυρο ΣΚ (από κόσμο), φαγητό για 2 άτομα, στην "μικρή βενετία".
2 πιάτα κοτόπουλο φιλέττο, 1 καλαμαράκια, 1 φέτα, 2 μπύρες, 1 σαλάτα, 2 μπουκάλες νερό.
Σύνολο : 90Ε (οκ 86 κάτι ήταν, μην υπερβάλλω).

Προς στιγμήν νόμιζα ότι βρισκόμουν στην "κανονική" Βενετία, αλλά φευ!

Με προσγείωσε η τουαλέττα-εισέρχθεσθε-πλαγίως-και-προσοχή-μην-σας-παίρνουν-μάτι-από-την-κουζίνα.



- Δεκέμβριος, Χελμός, χιονοδρομικό.

Ένας νες ζεστός (πλύμμα δηλαδή), ένα φρέντο εσπρέσσο (ναι κρυος καφές στους -10, είμαι ανώμαλος) και μια ο-θεός-να-την-κάνει-ζαμπονοτυρόπιττα, σύνολο 14Ε.


Αναπολώ τις _χάλια_ διακοπές μου στις δαλματικές ακτές (Κροατία) και το σκι μου στις ιταλοελβετικές άλπεις (μα εκεί στο courmayer μόνο 2,4Ε ο καπουτσίνο στα 3.000μ? Τι μπανάλ).


Περαστικά μας.

Stefanos said...

Και εγώ πάντα κρύο καφέ πίνω, δεν είσαι μόνος! :D

ioazon said...

Πέρυσι πήγα Ισπανία με το αυτοκίνητο (honda jazz, δεν χρειάζεται να έχεις 27000 κυβικά για να βγεις εξωτερικό) και πέρασα από Ancona, Τοσκάνη, Πίζα και το πήρα παραθαλάσσια μέχρι και την Βαλένθια. ΚΟΥΦΑΘΗΚΑ με το πόσο φτηνά ήταν.
Ένα εσπρέσσο και μια γρανίτα στο San Remo 4,40 ευρώ πάνω στην παραλία περικαλώ. (12 Αυγούστου ήταν)
Στην Ισπανία οι τιμές είναι αστείες. Στα χωριά πίναμε 1 coca cola, 1 clara (μπύρα με λεμονίτα) και 2 καφέδες με λιγότερο από 5 ευρά.
Στο El Grau de Castello φάγαμε 5 άτομα σα ζώα (τονίζω το ΣΑ ΖΩΑ) φρέσκα θαλασσινά με τις σαλατάρες μας και 4 μπουκάλια κρασί, μαζί με 5 γλυκά και όλα τα γύρω-γύρω και πληρώσαμε 86ευρά!!!
Τον χειμώνα στο Βερολίνο, στην Unter Den Linden, εκεί που είναι όλες οι πρεσβείες, φάγαμε 4 άτομα 5 πιάτα, 2 ορεκτικά και 8 ποτηρούκλες μπύρα με 44 ευρά!!!
Το high-λίκι όμως δεν το ξεπερνάει εύκολα ο έλληνας. Φέτος πήγα στην Σαντορίνη για 10 μέρες τον Ιούνιο, έμεινα 10 μέρες στην Περίσσα, 100 μέτρα από την θάλασσα και πλήρωσα 40 ευρώ τη βραδιά και οι μισοί μου είπανε "μα καλά, πήγες Σαντορίνη και δεν έμεινες να έχεις θέα το ηφαίστειο;" Βρε ουουουουουρτ! Άμα ήθελα θέα το ηφαίστειο, τα 400 ευρά θα μου φτάνανε για 2 μέρες.

patsiouri said...

Εχω παρει διαζύγιο με τους ελληνικούς προορισμούς ( πλην του εξοχικόυ μου και εκείνα των φίλων όπου οι διαμονές είναι τζαμπέ, ανταλλάζουμε και κλειδιά ενίοτε).
Κι'εγώ απορώ με όποιον συνεχίζει να τα σκάει σα μαλάκας και μετά κλαίγεται.
Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα.
Κλαίγονται πως πλήρωσαν 150 ευρώ για το ίδιο πράγμα που θα πάρω εγώ στις εκπτώσεις η στο στοκ με 40.
Αλλά συνεχίζουν.
Oπότε καλά να πάθουν.
Το κακό είναι ότι δεν παθαίνουν τίποτα.
Επιζούν και συνεχίζουν να ξοδεύουν σαν τις κατσαρίδες και το πορτοφόλι μου έχει τα ίδια χάλια με το δικό τους!
Αυτό μου εξηγεί κάποιος πως γίνεται????

diva said...

"γιατί το Σεπτέμβρη που θα έρθουν και θα τους πεις να πάτε για καμιά μπύρα, θα σε ρωτήσουν "κερνάς;"


τέλος.
γειά σας.-

Tanila said...

Ρε πατσιούρη, αφήνω στην άκρη τον Εσταρινάκη που είναι ένας άπλυτος παλιοχίπης, εσύ δε τιμάς το ακριβό σου προάστιο και μου κυκλοφορείς έτσι;
Τσκ τσκ τσκ
Δε το ξέρεις ότι υπάρχουν και οι πιστωτικές και τα καταναλωτικά;
Γιατί οι 40άρηδες μένουν με τους γονείς τους; Γιατί δεν "βγαινουνε". Δουλεύουν όλο το χειμώνα για να ξεπληρώσουν χ κάρτες και ψ δάνεια, για να ξαναδανειστούν το επόμενο καλοκαίρι να πάνε διακοπές και ν'αγοράσουν ρούχα.

Stefanos said...

Ε όχι και άπλυτος και παλιοχίπης σε παρακαλώ!!! Είπαμε :p

Aurelia Aurita said...

Να περάσεις καλά!Εξωτερικό και άγιος ο θεός(κι εγώ να μπανιαριστώ στην Ιμπίθα ήθελα φέτο,αλλά ας όψεται η παρέα που είναι της άποψης"σαν τη Χαλκιδική δεν έχει"-γαμώ το κέρατό μου)

κις κις

Stefanos said...

Να πεις στην παρέα σου ότι σαν τη Χαλκιδική έχει και παραέχει, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα φύγεις ΜΙΑ ρημάδα φορά από κει πέρα να ανοίξεις λίγο τα στραβάδια σου!

Fineas said...

Με αυτό το προφητικό ποστ δικαίωσες το ψευδώνυμο σου. Και έρχομαι εγώ, κάνα 2-3 χρόνια μετά με τους "αφυπνισμένους που δεν τρώνε κουτόχορτο" αντινεοταξίτες, εν μέσω ΚΡΙΣΑΡΑΣ να είναι έτοιμοι να βγουν στις πλατείες μες στην αγανάχτηση με κατσαρόλες κιόλας. Βασικά, άλλο έψαχνα, αλλά κι αυτό θα μου χρειαστεί σύντομα. Α, με όλη τους την αφύπνιση, υπάρχουν και κάποιοι που αναρωτιούνται "γιατί χρεωκοπήσαμε";