Monday, June 06, 2011

Πως αποφεύγεται μια φασαρία

Σύνταγμα, χτες βράδυ κατά τις 12-12 παρά.
Είμαστε στην αριστερή πλευρά της βουλής, κοντά στο πανό των "Δεν Πληρώνω" και έχουμε κάτσει στο πεζουλάκι του προαυλίου. 6 ώρες ορθοστασία είναι λίγο βάρβαρες στις γερασμένες μας κορμάρες.
Και εκεί που μιλάμε με κάτι 50αριδες για διάφορα, λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, ξαφνικά αριστερά μας, δύο τρεις πιτσιρικάδες σεληνιάζονται. Επαναλαμβάνω, ήμουν στα 2 μέτρα, το είδα πολύ καθαρά. Ξαφνικά, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, κάτι πιτσιρίκια άρχισαν να κωλοχτυπιούνται. Ξέρεις τώρα, τα γνωστά συνθήματα (προς τους αστυνομικούς εννοείται). Αρχίζουν τα πιτσιρίκια να κουνάνε τα κάγκελα και να ετοιμάζονται να πετάξουν κάτι που κράταγαν στο χέρι. Νομίζω κουτάκια μπύρας. Ταυτόχρονα σκάει μύτη ένας πιο σιτεμένος (από το πουθενά σχεδόν, δεν ήταν εκεί τριγύρω μας πριν) ρίχνει κάτω κάτι κάγκελα βρίζοντας και αρχίζει να προχωράει προς τους αστυνομικούς. Σημείωση, οι αστυνομικοί ήταν 3-4 μέτρα πίσω από το κάγκελο χωρίς άμεση επαφή με τον κόσμο. Αμέσως σκάει κόσμος να τους κρατήσει και να τους ηρεμήσει. Μια κυρία 50άρα, μερικοί άλλοι κύριοι, κάποια παιδιά στην ηλικία μας, μέχρι και ένας παπάς, ο οποίος ανέλαβε τα πιτσιρίκια.
Πάνω που ηρεμούν αυτοί, σκάει άλλο αλεξίπτωτο (πάλι φάτσα που δεν ήταν τριγύρω τις 6 ώρες που ήμουν εγώ εκεί πέρα- μπορεί να κάνω και λάθος  βέβαια αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω). Το αλεξίπτωτο αρπάει και αυτός καγκελάκι, αρχίζει να το κουνάει και να  ουρλιάζει "θάνατος στους ασφαλίτες"; "σκοτώστε τους ασφαλίτες"; κάτι τέτοια. Και αυτός όμως δεν προλαβαίνει να πει πολλά γιατί μαζεύονται γύρω του οι ψυχραιμότεροι και τον πάνε παραπέρα. Έχουν καβαλήσει το πεζουλάκι 2-3 κυριούληδες και ο ένας (με γκλίτσα μάλιστα), ... σαλαγάει τον αφιονισμένο. Ακούστηκαν εκφράσεις του στυλ "φίλε δεν ξέρω τι είσαι, είτε είσαι προβοκάτορας είτε όχι, αλλά σταμάτα και φύγε". Οι μπαρμπαδες τον έχουν περικυκλώσει και τον απομακρύνουν σταθερά αλλά αρκετά μαλακά από το κάγκελο και όλοι του φωνάζουν "ρε φίλε γιατί θες να το καταστρέψεις αυτό, γιατί τώρα που αραιώνει ο κόσμος ήρθες να κάνεις φασαρία, βαλτός είσαι;" κλπ κλπ κλπ
Ο τύπος να απαντάει αφρίζοντας "σου μοιάζω ΕΓΩΩΩΩ για ασφαλίτης;" (γιατί οι ασφαλίτες βγαίνουν σε ένα μονδέλο μόνο; κλώνοι είναι;) (και δεν κατάλαβα, κρίνουμε από την εμφάνιση; ε; ε; ε;). Δε λέω πως ήταν, αλλά πού να ξέρω τι ήταν; 
Το αλάνι βέβαια αφού ηρέμησε κάπως ανέλαβε το έργο να ενημερώσει κάποιον κόσμο που είχε φτάσει εκεί τριγύρω και ρώταγε τι παίζει, ισχυριζόμενος πως "οι μπάτσοι έριξαν τα κάγκελα και προκάλεσαν τον κόσμο" κλπ. Αυτό δυστυχώς για το παλικαράκι ήταν τρελό ψέμα και εκεί άρχισα να ψιλιάζομαι (γιατί είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος γενικά, αποφεύγω να κρίνω από εμφανίσεις κλπ) ότι ο τύπος δεν έσκασε καθόλου τυχαία εκείνη την ώρα εκεί πέρα. Τα πιτσιρίκια αθωώνονται λόγω μαλακίας (και/η κατανάλωσης μερικών μπυρών παραπάνω-και όχι μόνο, το πολύ το κόκκινο μάτι..-). Ο τυπάκος όμως αυτός με τους ασφαλίτες και τα παραμύθια μετά, εμένα προσωπικά μου βρωμάει από  χιλιόμετρα. Δε μπορώ να αποδείξω κάτι βέβαια, αλλά εμένα τελείως αθώος δε μου φαίνεται και συγγνώμη κιόλας.Μπορεί να ήταν όντως αθώος ο άνθρωψ. Μπορεί να ήταν βαλτός. Από οποιονδήποτε. Είτε από δω, είτε από κει, είτε από παρακάτω.. Τι με νοιάζει από πού; Ο σκοπός του με νοιάζει. Δεν πρόκειται να αρχίσω να κουνάω δάχτυλα προς όποια κατεύθυνση γιατί ντεν έκω ντάτα καρντιά μου. 

Πάντως ως πρωτάρης σε διαδηλώσεις, αν και είχα διάφορες υποψίες,είδα από κοντά πως στήνεται ένα καλό μπούγιο και μια φασαρία εκ του μη όντος. (Βέβαια είδα το πως γίνεται αυτό από τη μεριά ορισμένων "αγνών" διαδηλωτών. Τώρα μένει να δω πως το κάνουν οι επαγγελματίες).
Μιλάμε ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ. Αν τους αφήναμε να συνεχίσουν να τσιρίζουν και να ρίχνουν τα κάγκελα, θα είχε γίνει μεγάλη μανούρα. Ευτυχώς, αυτή τη φορά τη γλυτώσαμε.
Φοβάμαι όμως πολύ ότι όταν το πράμα αρχίσει να αραιώνει, θα το εκμεταλλευτούν διάφοροι..
Συγχαρητήρια πάντως στον κόσμο που αμέσως έτρεξε να συγκρατήσει την κατάσταση και να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Υ.Γ : Η περιγραφή ενός συμβάντος είναι πάντα μυστήριο πράγμα. Μπορεί από τους 100 που είμαστε μπροστά εκείνη τη στιγμή να έχουμε 100 διαφορετικές μαρτυρίες. Προσπάθησα να περιγράψω ακριβώς τι είδα, χωρίς να εισάγω θέματα που επαφίενται σε κρίση και όχι σε παρατήρηση.
Y.Γ2: ΑΝ ήταν στημένο, δεν ήταν από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του νταβαντουρίου, οι αστυνομικοί απλά μας κοίταξαν πιο έντονα και πύκνωσαν λίγο τη γραμμή τους. Δεν έκαναν καμία απολύτως κίνηση προς τα εμάς.

11 comments:

ellinaki said...

Στους "αγανακτισμένοι" έχω καταλογίσει και θα συνεχίσω να καταλογίζω πολλά αρνητικά. Στο ζήτημα της ειρηνικής διαδήλωσης όμως... respect!

Stefanos said...

Και εγώ καταλογίζω διάφορα, γιατί προφανώς και δεν είναι όλα τέλεια. Αλλά όντως, σέβας!!

Unknown said...

Ένα επίσης θετικό είναι πως υπάρχουν πολλές φωτογραφικε΄ς μηχανές. Σε κανονικές διαδηλώσεις άμα έχεις φωτογραφική γίνεσαι γρήγορα στόχος. Μη φωτογραφίσειςκαι κανέναν που "δεν πρέπει" και μετά τρέχουν και δε φτάνουν...

A.F.Marx said...

Πε-ρι-φρού-ρη-ση!
Ποτέ μην επαφιέσαι στις αγαθές προθέσεις των άλλων... Κυρίως όταν οι άλλοι είναι το κράτος και το παρακράτος του

indictos said...

η στάση της αστυνομίας απέναντι τους ποιά ήταν;
(εννοώ μήπως εκ του αποτελέσματος καταλάβουμε κάτι, αν δλδ η αστυνομία απαντούσε στην πρόκληση αμέσως μάλλον ήταν στημένο, αν τον "έγραφαν" μάλλον δρούσε αυτοβούλως. Βέβαια εδώ που ζούμε όλα είναι πιθανά)

Stefanos said...

Βασικά τον έγραψαν. Έδειξαν ότι "ξυπνάνε" λίγο αλλά τίποτα άλλο.

Slartibartfast said...

Πολύ ενδιαφέρον.. Την έχει ψιλιαστεί ο κόσμος όμως και περιμένει.. Μόνο και μόνο ότι παίζουν άπειρες κάμερες/κινητά κτλ αποτελεί τροχοπέδη για προβοκατορισμό (αν δεν παρασυρθεί ένα σεβαστό κομμάτι κόσμου)...

Παίζει επίσης και το άλλο.. Τον ΜΑΤατζή τον έχουν πιπιλίσει χρόνια ολόκληρα πως φταίνε οι Αναρχικοί, οι ΚΚΕδες, οι ΣΥΡΙΖΑίοι κτλ και πως είναι εχθροί του κράτους κτλ... Η μεγάλη επιτυχία του κινήματος είναι η απουσία κομματικών σημαιών.. Ο μέσος μπάτσος (πλην του εντελώς ηλίθιου χουλιγκάνου με στολή) δεν βλέπει εχθρούς απέναντι.. Πιθανόν να βλέπει τον εαυτό του εκτός υπηρεσίας, το γείτονά του, τον ξάδερφό του.

Ίσως η κατάσταση για τους κυβερνώντες να είναι ακόμα πιο δύσκολη από αυτό που δείχνουν..

Μπορεί βέβαια όλα αυτά να είναι ευσεβείς μου πόθοι... Θα δούμε ;-)

Stefanos said...

Εγώ μετάνοιωσα που τον τύπο δεν τον έβγαλα βιντεάκι εκείνη την ώρα.. Αυτά γιατί να μη διαδίδονται και να μη στιγματιστεί ο τύπος ως επικίνδυνος βλάκας στην καλύτερη ή προβοκάτορας στη χειρότερη;;

latecomer said...

Χμμμ καλό κουράγιο παιδιά, τέτοια θα σκάσουν το δίχως άλλο, οπότε συμφωνώ με ΑFM (ρε συ τα αρχικά σου στα ελληνικά είναι ΑΦΜ). Προφήτα βέβαια έχω να καταγγείλω πως μεταδίδεις ανυπόστατες ανακρίβειες τουλάχιστον ως προς το ακόλουθο:
"κάποια παιδιά στην ηλικία μας" :Ρ

ΑΙΘΗΡ said...

Καλωσήρθες στον κόσμο των διαδηλώσεων, αγαπητέ μου Προφήτη. Σιδεροκέφαλος, με όλη τη σημασία της λέξεως!

patsiouri said...

Προφήτης όντως...τελικά....
Φοβερό!!!